Chutná medová žebírka. Chcete-li voňavější marinádu, vynechte česnek a přidejte trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.
Počet porcí: 4 | Čas přípravy: 15 min. | Čas pečení: 90 min.
Suroviny:
- 1,5 kg vepřových žebírek
- sůl
- pepř
- 2 dcl vody
- 1 malý rajský protlak
- 1 pomeranč
- 100g medu
- 1 menší cibule
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce sójové omáčky
Postup:
- Nasekaná žebírka osolte a jemně opepřete
- Na vyšším plechu nebo v pekáči je pečte při 200 °C podlitá sklenicí vody asi 40 minut
- Zatímco se maso peče, smíchejte rajský protlak, šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče, med, sójovou omáčku, utřený česnek a velmi drobně pokrájenou cibulku
- Po 40 minutách pečení žebírka vyjměte z trouby. Slijte z pekáče všechen tuk a teplotu snižte na 180 °C.
- Žebírka zalijte medovou směsí, několikrát je obraťte, aby se rovnoměrně obalila a při nižší teplotě je pečte dalších 40 až 50 minut. Během pečení je potírejte výpekem a v případě potřeby je lehce podlijte vodou.
Po dopečení je vhodné dopřát masu čas, nechte ho dojít a zatáhnout.