Chutná medová žebírka. Chcete-li voňavější marinádu, vynechte česnek a přidejte trochu čerstvě nastrouhaného zázvoru.

Počet porcí: 4 | Čas přípravy: 15 min. | Čas pečení: 90 min.

Suroviny:

  • 1,5 kg vepřových žebírek
  • sůl
  • pepř
  • 2 dcl vody
  • 1 malý rajský protlak
  • 1 pomeranč
  • 100g medu
  • 1 menší cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžíce sójové omáčky

Postup:

  1. Nasekaná žebírka osolte a jemně opepřete
  2. Na vyšším plechu nebo v pekáči je pečte při 200 °C podlitá sklenicí vody asi 40 minut
  3. Zatímco se maso peče, smíchejte rajský protlak, šťávu vymačkanou z jednoho pomeranče, med, sójovou omáčku, utřený česnek a velmi drobně pokrájenou cibulku
  4. Po 40 minutách pečení žebírka vyjměte z trouby. Slijte z pekáče všechen tuk a teplotu snižte na 180 °C.
  5. Žebírka zalijte medovou směsí, několikrát je obraťte, aby se rovnoměrně obalila a při nižší teplotě je pečte dalších 40 až 50 minut. Během pečení je potírejte výpekem a v případě potřeby je lehce podlijte vodou.

Po dopečení je vhodné dopřát masu čas, nechte ho dojít a zatáhnout.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.