Když vám v zahrada nadělí štědře ovoce a návštěva už skoro ťuká na dveře, nebo jen když víte, že odpolední víkendová káva si žádá pořádný zákusek, upečte něco zatraceně dobrého. Křehké těsto, které neseschne, tvarohová náplň… Vyzkoušejte linecký koláč.

Správný okamžik pro linecký koláč je, když okraje a vrcholky posypky začnou růžovět.

Počet porcí: záleží na tom, jak velké díly nakrájíte, tak třeba 8 😉 | Čas přípravy: 0,5 h. | Čas pečení: asi 45 minut.

Suroviny:

těsto (do dortové formy o průměru cca 26 cm):

  • 200 g hladké mouky
  • 1/3 másla
  • 1 žloutek
  • 60 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1/2 prášku do pečiva
  • trošku mléka

náplň:

  • 1 tvaroh (mám v oblibě měkký, netučný)
  • 1 žloutek
  • sníh ze dvou bílků
  • 1/2 vanilkového pudinku
  • cukr podle chuti
  • 1 vanilkový cukr

posypka:

  • polohrubá mouka
  • cukr krupice
  • máslo

Poznámka: Místo másla můžete samozřejmě použít Heru nebo jiný tuk na pečení, ale znáte to: máslo je máslo!

Postup:

Suroviny na těsto smícháte v míse a uhnětete rukou těsto. Mléko přilévejte po troškách postupně, abyste dosáhli správné konzistence těsta. Ustřihněte si pečicí papír tak, aby mírně přesahoval formu, položte jej na stůl a vyválejte těsto přímo na papíře tak, aby asi o 3-4 cm přesahoval dno formy. Pak jej i s papírem vložíte do formy a okraje natlačíte pěkně na stěny formy a těsto propíchejte vidličkou.

těsto na linecký koláč vložte do formy a propíchejte vidličkou

Pokud nepoužijete pečicí papír, musíte formu vymazat tukem a vysypat polohrubou moukou a těsto vyválíte na válu pomoučeném hladkou moukou.

Zatím si dejte si předehřát troubu na 170 °C.

Při přípravě náplně nejprve rozmíchejte žloutek s pudinkovým práškem, poté přidejte vanilkový cukr, lžíci cukru a přimíchejte tvaroh. Doslaďte podle chuti. Bílky z obou vajec osolte špetkou soli a metličkou nebo šlehačem z nich vyšlehejte sníh. Ten pak přimíchejte do tvarohové náplně, kterou nalijete a rovnoměrně rozprostřete na těsto ve formě.

Na tvaroh naklaďte ovoce: můžete vyzkoušet borůvky, rybíz, švestky, maliny, ale třeba také kompotové meruňky nebo broskve…

Z polohrubé mouky, cukru krupice a másla uhnětete drobenku, nemám naváženo, ale použiju půl hrnku mouky, půl hrnku cukru, lžíci másla a další máslo přidávám postupně, aby se drobenka pěkně drobila.

Koláč vložte do trouby vyhřáté na 170 °C a při této teplotě jej pečte přibližně 45 minut. Potřebná doba závisí na vaší troubě, okraje a vrcholky posypky v ten správný okamžik začnou růžovět.

Linecký koláč s borůvkami v plné kráse - Dobrou chuť!

A pak už se můžete těšit, až tahle dobrota vychladne a bude se rozplývat na jazyku…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.