Musaka je původně arabské jídlo (název pochází právě z arabštiny), ale známe ho spíše ze středomoří, tradičně se připravuje v Řecku. Zapečený pokrm obsahuje ve vrstvách lilek, mleté maso, v Řecku často skopové nebo jehněčí, rajčata, cibuli, často brambory a případně další ingredience.


Chystal jsem musaku letos na bílou sobotu a všem tak chutnala, že by byla škoda se o ni nepodělit. Nesnažil jsem se za každou cenu o dodržení tradičního postupu a surovin. Sáhl jsem po tom, co je běžně dostupné – mleté vepřové nebo mix vepřového a hovězího, balkánský sýr, fazole z plechovky… Oproti receptu uvedenému níže jsem do ní přidal i kousek  brokolice, který nenašel jiné využití a bylo třeba ho spotřebovat a nahoru jsem místo strouhaného sýru použil plátkový uzený sýr. Prohlédněte spíž, zapojte fanatazii, nejspíš i vy najdete způsob, jak ji vylepšit.

Počet porcí: 4-5 | Čas přípravy: asi 1 h. | Čas vaření: asi 1,5 h.

Suroviny:

  • 500 g mletého masa – vepřového nebo směsi vepřového a hovězího
  • olivový olej
  • 4-5 oloupaných rajčat nebo 400g plechovka loupaných či sekaných rajčat
  • 1 větší cibule
  • 4-5 stroužků česneku
  • 1 kg brambor
  • 1 větší lilek
  • 150 g balkánskéhho sýru
  • 1 plechovka červených fazolí
  • hrst černých oliv
  • 4 bílé papriky
  • asi 60 g Ramy nebo másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 0,5 l mléka
  • asi 100 g strouhaného sýra (např. eidamu)
  • sůl
  • pepř
  • chilli
  • muškátový oříšek

Postup:

  1. Lilek pokrájejte na plátky silné 0,5-1 cm, plátky z obou stran posypte solí a nechte ho „vypotit“. Vypocené plátky pak krátce po obou stranách osmažte na olivovém oleji.
  2. Oloupané brambory povařte 10 minut, potom je pokrájejte na plátky silné 0,5-1 cm.
  3. Připravte ragú: Nadrobno nakrájenou cibulku zpěňte na olivovém oleji, přidejte mleté maso, na tenké plátky nakrájený česnek, sůl a pepř  a opečte. Potom přidejte asi čtvrtinu z nakrájených paprik a nakrájená oloupaná rajčata. Podle chuti přidejte i trochu chilli. Pod pokličkou duste asi 45 minut.
  4. Připravte bešamel: rozpusťte máslo nebo ramu, přidejte hladkou mouku a udělejte jíšku. Horkou jíšku zalijte 4-5 dl studeného mléka, přidejte sůl (nenechte bešamel sladce mléčný, nevaříte kaši pro děti), pepř a nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Vařte, až vznikne hladká hustá omáčka nebo spíše řídká kaše.
  5. Do pekáče nebo zapékací mísy nalijte trochu olivového oleje a rozetřete ho i po stěnách. Ingredience do pekáčku naskládejte podle velikosti a hloubky pekáčku do dvou až tří stejných pater.
  6. Na dno naskládejte plátky brambor, přelijte částí ragú, zasypte nakrájenými kousky papriky, nadrobeným nebo nakrájeným balkánským sýrem, nakrájenými černými olivami, okapanými fazolemi. Pokryjte plátky lilku a potřete vrstvou bešamelu. Stejným způsobem naklaďte další patro a případně ještě další. Pokud vám zbyly ještě plátky brambor, doskládejte je navrch a zasypte strouhaným sýrem.
  7. Musaku zapečte v troubě, 40-60 minut (záleží na velikosti a tvaru pekáčku)

Doporučuji nachat zchladnout na teplotu vhodnou k jídlu, chladnoucí musaka bude lépe držet pohromadě a bude se i lépe porcovat. Výborná je i studená!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *