Musaka je původně arabské jídlo (název pochází právě z arabštiny), ale známe ho spíše ze středomoří, tradičně se připravuje v Řecku. Zapečený pokrm obsahuje ve vrstvách lilek, mleté maso, v Řecku často skopové nebo jehněčí, rajčata, cibuli, často brambory a případně další ingredience.
Chystal jsem musaku letos na bílou sobotu a všem tak chutnala, že by byla škoda se o ni nepodělit. Nesnažil jsem se za každou cenu o dodržení tradičního postupu a surovin. Sáhl jsem po tom, co je běžně dostupné – mleté vepřové nebo mix vepřového a hovězího, balkánský sýr, fazole z plechovky… Oproti receptu uvedenému níže jsem do ní přidal i kousek brokolice, který nenašel jiné využití a bylo třeba ho spotřebovat a nahoru jsem místo strouhaného sýru použil plátkový uzený sýr. Prohlédněte spíž, zapojte fanatazii, nejspíš i vy najdete způsob, jak ji vylepšit.
Počet porcí: 4-5 | Čas přípravy: asi 1 h. | Čas vaření: asi 1,5 h.
Suroviny:
- 500 g mletého masa – vepřového nebo směsi vepřového a hovězího
- olivový olej
- 4-5 oloupaných rajčat nebo 400g plechovka loupaných či sekaných rajčat
- 1 větší cibule
- 4-5 stroužků česneku
- 1 kg brambor
- 1 větší lilek
- 150 g balkánskéhho sýru
- 1 plechovka červených fazolí
- hrst černých oliv
- 4 bílé papriky
- asi 60 g Ramy nebo másla
- 3 lžíce hladké mouky
- 0,5 l mléka
- asi 100 g strouhaného sýra (např. eidamu)
- sůl
- pepř
- chilli
- muškátový oříšek
Postup:
- Lilek pokrájejte na plátky silné 0,5-1 cm, plátky z obou stran posypte solí a nechte ho „vypotit“. Vypocené plátky pak krátce po obou stranách osmažte na olivovém oleji.
- Oloupané brambory povařte 10 minut, potom je pokrájejte na plátky silné 0,5-1 cm.
- Připravte ragú: Nadrobno nakrájenou cibulku zpěňte na olivovém oleji, přidejte mleté maso, na tenké plátky nakrájený česnek, sůl a pepř a opečte. Potom přidejte asi čtvrtinu z nakrájených paprik a nakrájená oloupaná rajčata. Podle chuti přidejte i trochu chilli. Pod pokličkou duste asi 45 minut.
- Připravte bešamel: rozpusťte máslo nebo ramu, přidejte hladkou mouku a udělejte jíšku. Horkou jíšku zalijte 4-5 dl studeného mléka, přidejte sůl (nenechte bešamel sladce mléčný, nevaříte kaši pro děti), pepř a nastrouhejte trochu muškátového oříšku. Vařte, až vznikne hladká hustá omáčka nebo spíše řídká kaše.
- Do pekáče nebo zapékací mísy nalijte trochu olivového oleje a rozetřete ho i po stěnách. Ingredience do pekáčku naskládejte podle velikosti a hloubky pekáčku do dvou až tří stejných pater.
- Na dno naskládejte plátky brambor, přelijte částí ragú, zasypte nakrájenými kousky papriky, nadrobeným nebo nakrájeným balkánským sýrem, nakrájenými černými olivami, okapanými fazolemi. Pokryjte plátky lilku a potřete vrstvou bešamelu. Stejným způsobem naklaďte další patro a případně ještě další. Pokud vám zbyly ještě plátky brambor, doskládejte je navrch a zasypte strouhaným sýrem.
- Musaku zapečte v troubě, 40-60 minut (záleží na velikosti a tvaru pekáčku)
Doporučuji nachat zchladnout na teplotu vhodnou k jídlu, chladnoucí musaka bude lépe držet pohromadě a bude se i lépe porcovat. Výborná je i studená!