Marinování ve víně, olivy a rozmarýn přidají tomuhle kuřeti těžší chuť s nádechem středomoří.


Nemáte-li rozmarýn a tymián čerstvý, použijte sušený, který koupíte jako koření. Rozmarýn je ale dost tuhý, aby se mi nerozptýlil volně do omáčky, vyprázdnil jsem sáček od čaje, bylinky do něj nasypal, a sáček znovu sešil.

Počet porcí: 4 | Čas marinování: min. 6 h. | Čas přípravy: 15 min. | Čas vaření: 1 h.

Suroviny:

marináda:

  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžičky medu
  • 3 větvičky rozmarýnu (nebo lžičku sušeného rozmarýnu)
  • sůl a pepř

na přípravu pokrmu:

  • kuře rozporcované na čtvrtky, případně 4 kuřecí stehna
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 cibule – nakrájejte na drobno
  • 3 stroužky česneku – nakrájejte na plátky
  • svazek rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu
  • 6 kuliček pepře
  • 1 dl červeného vína
  • trochu koňaku nebo brandy
  • 1 dl džusu z granátového jablka, nebo z brusinek či jablek
  • větší hrst černých oliv – pokrájejte na kousky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na marinádu a nejméně na šest hodin do ní naložte porce kuřete.
  2. Před přípravou maso osušte a obalte v mouce.
  3. V hrnci rozpalte olej a na něm z obou stran maso opečte.
  4. Osolte ho, opepřete a přidejte cibuli, česnek, bylinky a kuličky pepře. Vše promíchejte a opékejte dalších asi 5 minut.
  5. Přilijte koňak, víno, tři sklenice (asi 600 ml) vody a džus.
  6. Přikryjte pokličkou a vařte na slabém plameni asi hodinu. Omáčka krásně zhoustne.
  7. Před koncem vaření přidejte olivy. Nakonec omáčku dosolte.

Jako přílohu je možno podávat rýži.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.