Marinování ve víně, olivy a rozmarýn přidají tomuhle kuřeti těžší chuť s nádechem středomoří.


Nemáte-li rozmarýn a tymián čerstvý, použijte sušený, který koupíte jako koření. Rozmarýn je ale dost tuhý, aby se mi nerozptýlil volně do omáčky, vyprázdnil jsem sáček od čaje, bylinky do něj nasypal, a sáček znovu sešil.

Počet porcí: 4 | Čas marinování: min. 6 h. | Čas přípravy: 15 min. | Čas vaření: 1 h.

Suroviny:

marináda:

  • 2 dl červeného vína
  • 2 lžičky medu
  • 3 větvičky rozmarýnu (nebo lžičku sušeného rozmarýnu)
  • sůl a pepř

na přípravu pokrmu:

  • kuře rozporcované na čtvrtky, případně 4 kuřecí stehna
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 3 lžíce panenského olivového oleje
  • 1 cibule – nakrájejte na drobno
  • 3 stroužky česneku – nakrájejte na plátky
  • svazek rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu
  • 6 kuliček pepře
  • 1 dl červeného vína
  • trochu koňaku nebo brandy
  • 1 dl džusu z granátového jablka, nebo z brusinek či jablek
  • větší hrst černých oliv – pokrájejte na kousky
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Smíchejte všechny ingredience na marinádu a nejméně na šest hodin do ní naložte porce kuřete.
  2. Před přípravou maso osušte a obalte v mouce.
  3. V hrnci rozpalte olej a na něm z obou stran maso opečte.
  4. Osolte ho, opepřete a přidejte cibuli, česnek, bylinky a kuličky pepře. Vše promíchejte a opékejte dalších asi 5 minut.
  5. Přilijte koňak, víno, tři sklenice (asi 600 ml) vody a džus.
  6. Přikryjte pokličkou a vařte na slabém plameni asi hodinu. Omáčka krásně zhoustne.
  7. Před koncem vaření přidejte olivy. Nakonec omáčku dosolte.

Jako přílohu je možno podávat rýži.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *