Marinování ve víně, olivy a rozmarýn přidají tomuhle kuřeti těžší chuť s nádechem středomoří.
Nemáte-li rozmarýn a tymián čerstvý, použijte sušený, který koupíte jako koření. Rozmarýn je ale dost tuhý, aby se mi nerozptýlil volně do omáčky, vyprázdnil jsem sáček od čaje, bylinky do něj nasypal, a sáček znovu sešil.
Počet porcí: 4 | Čas marinování: min. 6 h. | Čas přípravy: 15 min. | Čas vaření: 1 h.
Suroviny:
marináda:
- 2 dl červeného vína
- 2 lžičky medu
- 3 větvičky rozmarýnu (nebo lžičku sušeného rozmarýnu)
- sůl a pepř
na přípravu pokrmu:
- kuře rozporcované na čtvrtky, případně 4 kuřecí stehna
- 3 lžíce hladké mouky
- 3 lžíce panenského olivového oleje
- 1 cibule – nakrájejte na drobno
- 3 stroužky česneku – nakrájejte na plátky
- svazek rozmarýnu, tymiánu a bobkového listu
- 6 kuliček pepře
- 1 dl červeného vína
- trochu koňaku nebo brandy
- 1 dl džusu z granátového jablka, nebo z brusinek či jablek
- větší hrst černých oliv – pokrájejte na kousky
- sůl, pepř
Postup:
- Smíchejte všechny ingredience na marinádu a nejméně na šest hodin do ní naložte porce kuřete.
- Před přípravou maso osušte a obalte v mouce.
- V hrnci rozpalte olej a na něm z obou stran maso opečte.
- Osolte ho, opepřete a přidejte cibuli, česnek, bylinky a kuličky pepře. Vše promíchejte a opékejte dalších asi 5 minut.
- Přilijte koňak, víno, tři sklenice (asi 600 ml) vody a džus.
- Přikryjte pokličkou a vařte na slabém plameni asi hodinu. Omáčka krásně zhoustne.
- Před koncem vaření přidejte olivy. Nakonec omáčku dosolte.
Jako přílohu je možno podávat rýži.