Pikantní drůbeží jatýrka s červenými fazolemi jsem uvařil jednou v záchvatu náhlé inspirace. Výsledek příjemně překvapil.
Níže najdete naprosto základní recept. Kromě uvedených surovin můžete přidat sterilovanou kukuřici, podle sezónní nabídky lze vylepšit rajčaty a paprikou. Máte-li rádi mexické chutě, přidejte i trochu římského kmínu.
Počet porcí: 4 | Čas přípravy: 30 min. | Čas vaření: 15 min.
Suroviny:
- 500 g drůbežích jater (kuřecích, krůtích)
- 1 středně velká cibule
- 1 plechovka červených fazolí ve slaném nálevu
- 2-3 stroužky česneku
- asi 0,5 dl kečupu (používám jemný)
- trocha oleje
- pepř (spousta pepře)
- sojová omáčka (ideálně hustá polosladká, ale vyhoví i obyčejná)
- sůl
Postup:
- Játra omyjte a pokrájejte na drobné nudličky.
- Nakrájejte cibuli na drobno a stroužky česneku pokrájejte na tenké plátky o síle asi 1mm.
- Na oleji zpěňte cibulku spolu s plátky česneku.
- Když cibulka zesklovatí, přidejte játra a dost je opepřete. Játra by měla být mírně pálivá.
- Jakmile játra změknou, přidejte kečup a červené fazole včetně nálevu.
- Přidejte trochu sójové omáčky. Měla by jídlu dodat trochu slané chuti, rozhodně by neměla převážit. Podle potřeby dosolte ještě solí. Máte-li rádi hodně pálivé, můžete přidat i chilli.
- Jakmile přidáte fazole, vařte už jen krátce, minutku, dvě, aby se fazole nerozvařily.
- Jak příloha se asi nejvíce hodí rýže nebo chléb.