Svatý Martin už skoro ťuká na dveře, budete péct husičku? No možná se bude husa pro vás, stejně jako pro mě, velká co to tedy zkusit s kachnou? Chcete mít kachnu křehoučkou, a šťavnatou? Zkuste to hóóóódně poooooomaluuu. Docela dobře si dokážu představit, jak tenhle postup vznikl. Tam, kde čas hraje proti vám, uděláte si náskok. Opeřence šoupnete do trouby už večer a aby se nepřipálil, stáhnete teplotu. A ráno ho jen dopečete, aby byl tak akorát k obědu. Přestože pečení trvá nějakých 12-14 hodin, je vlastně časově nenáročné.

Pomalu pečená kachna s knedlíkem a se zelím

Takže jak na to? Potřebujete nádobu, do které můžete kachnu úplně zavřít. Myslete na to už při výběru kachny. Jestli nemáte pekáč s víkem, nebo velký hrnec s poklici, který byste mohli použít v troubě, nebo jste to s výběrem ptáka přehnali, zaimprovizujte a vyrobte pokrývku z alobalu. Až ji budete nasazovat, snažte se, aby alobal na kachně neležel a okraje na nádobě poněkud utěsněte.

Doporučuju začít večer před spaním. Kachnu čeká šesti až osmihodinová předehřívací kúra, na kterou ji jen připravíte, ale další asistenci už celou tu dobu potřebovat nebude. Vy se zatím můžete vyspat do růžova. Ráno budete potřebovat na dopečení ještě asi 6 hodin, tak si to dobře rozvrhněte a chcete-li obědvat v pravé poledne, raději si nařiďte budík 😉

Postup:

Vykuchanou kachnu omyjte a osušte. Osolte ji zvenku i zevnitř a sůl dobře rozetřete do všech záhybů. Můžete také dutinu břišní vyplnit nakrájenými jablky, případně smíchanými s plátky cibule. Kachnu vložte do pekáčku, posypte kmínem, mírně ji podlijte vodou, přiklopte a dejte do trouby ohřáté na 80-90 °C. Kachna se bude ohřívat celou noc, vy se můžete v klidu vyspat.

Po cca sedmi hodinách bude kachna celá dožluta a měkká ještě nebude (nezkoušejte to, hlavně do ní ničím nepíchejte).  Zase ji zaklopte, šoupněte ji zpátky do trouby a zvyšte teplotu na 120 °C. Přikrytou kachnu saunujte dalších 5 hodin, po celou dobu pečení neodebírejte tuk ani nepodlévejte. V mezičase připravte přílohu – knedlíky a zelí.

Do hrnečku si nachystejte med rozmíchaný s trochou výpeku z kachny a touto směsí kachnu potřete. Pekáč nechte otevřený a ještě asi hodinu kachnu pečte, aby se na kachně udělala zlatavá křupavá kůžička.

Podávejte s knedlíky a se zelím.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *